آشنایی با نحوه تولید پالت پلاستیکی
پالت پلاستیکی نوعی از پالت است که میزان بهرهوری آن بالا بوده و نسبت به دیگر انواع آن از کیفیت و اطمینان بیشتری برخوردار است. در این نوع از پالت تکنولوژیهای بسیار مدرنی برای قفل کردن و تثبیت به کار گرفته شده است. به طور کل استفاده از پلاستیک در دنیای امروز جایگاه بسیار زیادی پیدا کرده است و جایگزین قطعات و سازههای مختلفی شده است. دلیل اصلی آن نیز قابلیتها و ویژگیهایی است که پلاستیک دارد. در پالتها نیز سبکی و قدرت بالای انواع ساخته شده از پلاستیک که بیشتر از جنس پلی اتیلن هستند موجب شده تا در مقایسه با انواع چوبی و فلزی آن کاربرد و کیفیت بالاتری داشته باشد و به همین دلیل به سرعت جایگزین دیگر انواع پالت شده و مورد استقبال فراوانی قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی نحوه تولید پالت پلاستیکی و روند آن میپردازیم.
پالت پلاستیکی چیست؟
به صفحات تختی که از جنس پلاستیک هستند و برای قرار دادن کالاها و محصولات دیگر روی آنها طراحی و ساخته شده اند پالت پلاستیکی گفته میشود. برای فیکس کردن بار بر روی پالت از نوار استریپ استفاده میشود. جابهجایی این پالتها به وسیله لیفتراک صورت میگیرد. بیشتر کارخانهها و تولیدیها برای حمل و نقل و جابهجایی محصولات و کالاهای خود به پالت نیاز دارند. از مزیتهای مهم این نوع پلاستیکی نسبت به دیگر انواع سازگاری زیاد با محیط زیست و قابلیت بازیافت آن است. انواع چوبی پالت هم به راحتی شکسته میشوند و هم تولید آنها موجب خسارت زدن به محیط زیست میگردد.
انواع پالت پلاستیکی کدام است؟
از شیوههای مختلفی برای طبقه بندی کردن انواع پالت های پلاستیکی استفاده میشود. کاربرد آنها و جنس و سایز پالت هر کدام شاخصهای برای گروه بندی کردن آنها به حساب میآیند. از بعد کاربرد پالتهای پلاستیکی به دو نوع:
- پالت بلوکی: این نوع به کمک جک به سادگی جابهجا شده و از نظر استحکام و مقاومت بسیار ایدهآل میباشد.
- باکس پالت: کنارههای این نوع از پالت بلند بوده و از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به جعبه دارند. بیشترین کاربرد این نوع برای جابهجایی بارهایی است که نیاز به محافظت دارند.
به لحاظ میزان ظرفیت تحمل بار این این پالتها به انواع مختلفی تقسیم میشوند:
- 6000 کیلوگرمی
- 300 کیلوگرمی
در یک گروه بندی دیگر پالت پلاستیکی به انواع مختلفی تقسیم میشوند، همچون:
- پالتهای بشکهای
- پالت مسطح
- پالت سفارشی
روند تولید نحوه پالت پلاستیکی چگونه است؟
برای تولید و ساخت نوع پلاستیکی از پالت در ابتدا طراحی لازم و شکل مورد نظر برای آن مشخص میشود. این طراحیها بر اساس پارامترهایی مانند نوع کالا و شکل و اندازه بستههایی که توسط پالت جابهجا خواهند شد انجام میگیرد. بعد از این مرحله ماده پلاستیکی مناسب و شیوه قالبگیری تعیین خواهد شد. روشهای مختلفی برای قالبگیری پالات وجود دارد که برای هر کاربری بهترین گزینه بین آنها انتخاب خواهد شد. در انتخاب مواد اولیه برای تولید انواع پلاستیک و نوع قالبگیری به مواردی همچون میزان باری که توسط پالت باید جایهجا شود و شرایط آب و هوایی که در آن قرار خواهد گرفت دقت میشود. در ادامه انواع مختلف شیوههای قالبگیری از پالتهای ساخته شده از پلاستیک را بیان خواهیم کرد:
قالب گیری تزریقی در فشار بالا
جنس پلاستیک مورد استفاده در ساخت این نوع پلی پروپیلن کویلیمر و رزین پلی اتیلن میباشد که سطح چگالی بالایی داشته باشد. این ترکیب پلاستیکی به همراه رنگ مخصوص در بشکههای گرم شدهای که پیچ چرخان دارند وارد شده و تا دمای ذوب آنها که چیزی در حدود 250 درجه سانتی گراد است حرارت میبینند. بعد از ذوب شدن آنها را درون قالبهای مخصوص ریخته و تحت فشار بالایی قرار میدهند. تا خنک شدن کامل پالت صبر کرده و سپس آن را از قالب جدا میکنند. البته باید اشاره کرد در این پروسه میزان انرژی زیادی مصرف میشود.
قالب گیری فوم ساختاری
اگر هدف تولید پالتی سبکتر باشد از این روش ترزیق استفاده خواهد شد. برای این کار ابتدا گازهای بی اثری که با پلیمر مورد استفاده وارد واکنشهای شیمیایی نمیشوند را به آن در حالت مذاب اضافه مینمایند. این گازها شامل نیتروژن و دی اکسید کربن میباشند. چگالی پلیمر و پلاستیک استفاده شده کاهش پیدا کرده و همین موضوع منجر به تولید پالت پلاستیکی سبکتری خواهد شد. وزن محصول تولید شده در این حالت بین 10 الی 30 درصد از دیگر انواع پلاستیکی آن نیز کمتر خواهد بود.
ترموفرمینگ
برای انجام قالبگیری از ترموفرمینگ استفاده میشود. این پروسه عملیاتی زمان بسیار طولانی نیاز دارد. قالبهای تولید شده در این مرحله از دقت بالایی برخوردارند. قابلهای تک صورت به کمک مکش در خلاء ورقههای ترموپلاستیک را به درون قالب وارد کرده و تحت فشار قرار میدهند. طراحیهای انجام شده در این بخش گاهی ساده و گاهی با توجه به قالب مورد نیاز پیچیده هستند. غلتکهای خودکاری که در این مرحله به کار گرفته میشوند در کنار روتورهای CNC موجب ساخت دقیق و سریع پالت پلاستیکی میشوند. بیشترین کاربرد این نوع در محیطهای سرپوشیده است زیرا امکان نفوذ آب به درون پالت وجود دارد.
قالب گیری فشاری
این روش قالبگیری برای تولید پالت بسیار مقرون به صرفه است. میزان هدر رفت و نیروی کار مورد نیاز برای تولید نسبت کمتر میباشد. مواد پلاستیکی مورد استفاده ابتدا گرم شده و بعد از ان درون قالب مورد نظر قرار داده میشود. در این مرحله از کار به قالب فشار وارد کرده تا شکل درستی به پالت در حال ساخت داده شود. این فشار تا زمانی که مواد داخل قالب به اصطلاح پخته شوند ادامه خواهد یافت. جنس پلاستیک مورد استفاده در این شیوه قالب ریزی بیشتر از نوع بازیافتی و رزین مصنوعی است.
قالب گیری چرخشی
بیشتر انواع پالت پلاستیکی به این شیوه قالبگیری میشوند. برای تولید محصول نهایی از مواد اولیه پلاستیکی به شکل پودر استفاده میشود. این مواد پودری شکل به داخل قالبها بارگذاری شده و سپس قالب بر روی دو محور که عمود بر یکدیگر ساخته شدهاند آببندی میشود. قالب در این حالت گرم و چرخان است. بعد از سرد شدن مواد در قالب آنها را خارج میکنند. مواد پلاستیکی مورد استفاده در این شیوه قالبریزی پلی اتیلن با چگالی کم و پلی اتیلن متقاطع میباشند.
قالب گیری اکستروژن
این نوع پالت که به شیوه پروفیل اکستروژن ساخته میشود شباهت زیادی به پالتهای چوبی دارد. دستگاه اکسترود پلاستیک خام را ذوب کرده و تحت فشار شکل مورد نظر را در آن به وجود میآورد. قطعات مختلف پالت در این شیوه به کمک جوش و یا میخ به هم متصل و ثابت میشوند.
در تولید پالت پلاستیکی به چه مواردی باید توجه کرد؟
از جمله مواردی که در پروسه تولید این نوع پالت باید مورد توجه قرار گیرند عبارتند از:
- مقاومت و استحکام بالا در برابر ضربه
- قدرت حمل و جابهجایی بارهای سنگین
- سبکی و وزن پایین که از شاخصههای اصلی در این نوع است.
- انعطاف پذیری زیاد
- رنگبندی مناسب و متنوع
مزایای استفاده از پالت پلاستیکی چیست؟
پلاستیک مادهای که راه خود را به سرعت در صنایع و بخشهای مختلف زندگی انسان باز کرده این بار در ساخت انواع مختلف پالت مورد استفاده قرار گرفت. پالتهایی که از انواع مختلف پلاستیک ساخته شدهاند مزیتهای زیادی دارند و همین دلیلی برای محبوبیت آنها میباشد. این مزایا شامل:
وزن سبک پالت پلاستیکی
سبک بودن این نوع پالت جدای از کاربری آن یک ویژگی مطلوب به حساب میآید چرا که استفاده از آن را آسان میکند.
ماندگاری بالا در پالت پلاستیکی
پالتهای ساخته شده از پلاستیک در برابر عواملی مانند اکسیده شدن و سرما و گرمای محیط مقاوم بوده و به آسانی خراب نمیشوند. در واقع با یک بار تهیه انواع پلاستیکی از پالت برای مدتهای طولانی میتوانید از آن استفاده کنید.
قیمت ارزان پالت های پلاستیکی
یکی از اصلیترین مزیتهای نوع پلاستیکی پالت ارزان بودن آن است. به همین دلیل برای انبارداری و یا استفاده در قفسه بندی کردن محصولات کاربرد بیشتری دارد. این اختلاف قیمت بین انواع پلاستیکی و چوبی و فلزی به قدری زیاد است که نمیتوان نادیده گرفت.
نصب آسان پالت پلاستیک
طراحی انواع پلاستیکی پالت به گونهای است که مصرف کننده بدون اینکه به ابزار و لوازمی خاصی نیاز داشته باشد قادر به نصب آنها باشد. شیارهایی در این نوع تعبیه شده است که همانند قطعات یک پازل بخشهای سوار شده روی هم را فیکس میکند.
تنوع زیاد در انواع پالت های پلاستیکی
پلاستیک مادهای است که به راحتی میتوان آن را شکل داد. به همین دلیل محصولاتی که از این ماده ساخته شوند به راحتی در اشکال مختلف در میآیند. پالت پلاستیکی نیز از تنوع بالایی در طرح و شکل و ابعاد برخوردار است.
خرید پالت های پلاستیکی
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم پالتهای ساخته شده از پلاستیک دارای تنوع بسیار زیادی هستند. به همین خاطر ممکن است در زمان خرید دچار سردرگمی شوید. مهمترین فاکتوری که در زمان خرید پالت باید در نظر داشت انتظار شما از آن و کاربردی است برای آن اقدام به خرید نمودهاید. در مرحله بعد به سراغ کیفیت ساخت و مواد اولیه مورد استفاده در آن بروید. استانداردهای لازم در طراحی و ساخت پالت را مورد بررسی قرار دهید. خرید برندهای شناخته شده یک راه مناسب برای اطمینان از کیفیت محصول خریداری شده است.
کلام آخر
پالت پلاستیکی به دلیل مزیتهای و ویژگیهای ساختاری خوبی که دارد به سرعت به عنوان جایگزین انواع قدیمیتر که از جنس چوب و یا فلز بودند پذیرفته شد.
نظر بدهید