تفاوت پالت پلاستیکی با پالت چوبی و فلزی
با افزایش جمعیت جهان و پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی، ابزارهایی ابداع و اختراع شدهاند که انجام بسیاری از کارها را آسانتر نمودهاست. پالتها نیز یکی از همین ابزارها است که در صنایع مختلفی، استفادههای فراوانی دارد. پالتها از جنس چوب و فلز و پلاستیک ساخته میشوند، که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و برای استفاده در بسیاری از صنایع مناسب هستند، در ادامه تعریف دقیقتری از پالت ارائه میدهیم و سپس به بررسی انواع مختلف آن و تفاوتهای پالت پلاستیکی با پالتهای چوبی و فلزی میپردازیم.
پالت چیست؟
پالت یا pallet یک سازه معمولی چوبی، فلزی یا پلاستیکی برای حمل و نقل کالا و اقلام در انبارها است و از جمله ابزارهای مهم در زمینه حمل و نقل محصولات میباشد. این سازه ها معمولا با لیفتراک، جک پالت، لودر، دستگاههای بالابر، جرثقیل و… برای جابجایی کالاها در انبارها و بارگیری و بارگذاری کامیونها استفاده میشوند. استفاده از پالت به منظور جابجایی کالاها بدین صورت است که کالاها یا محصولات برروی آن چیده شده و سپس با ماشینآلات مختلف از زمین بلند و جابجا میشوند.
انواع پالت از نظر کاربرد و شکل ظاهری
پالتها از نظر کاربرد و شکل ظاهری انواع مختلفی دارند که به شرح زیر است:
- پالت مسطح یا تخت: پالت بدون دیواره را تخت یا مسطح میگویند که یکی از پرکاربردترین انواع پالت است، چرا که مورد مناسبی جهت جابجایی و چیدمان مواد غذایی، لوازم خانگی و مصالح ساختمانی است، درواقع کالاهایی که دارای شکل هندسی منظمی هستند به راحتی با این مدل پالت جابجا میشوند. پالت مسطح به منظور حمل و نقل جادهای، دریایی و ریلی شرایط مناسبی دارد. ابعاد و اندازهی این نوع پالت متغیر بوده و باتوجه به نیازهای مختلف میتوان از سایز مورد نظر استفاده نمود.
- پالت باکس: پالت باکس یا جعبه پالت، سازهای دیوارهدار است که از جنسهای مختلفی همچون چوب، فلز و پلاستیک ساخته میشوند و برای جابجایی و چیدمان کالاها کاربرد دارند. از آنجا که در طراحی این پالت دیوارهای توری یا نردهای درنظر گرفته میشود، از ریزش کالاها هنگام جابجایی جلوگیری میکند و برای جابجایی کالاهایی با اشکال هندسی نامنظم، کالاهای شکستنی، حمل و نقل میوه و ترهبار و کالاهای بدون بستهبندی کاربرد زیادی دارد.
- پالت بشکه: این نوع پالت که اغلب از جنس فلز ساخته میشوند از کاربردیترین تجهیزات به منظور جابجایی و چیدمان انواع بشکه است. این نوع پالت دارای قابلیت نصب به صورت چند طبقه هستند که امکان استفاده حداکثر از محیط انبار را بوجود میآورند که به دو شکل افقی و عمودی نیز تولید میشوند.
- پالت لاستیک: همانطور که از اسم آن پیدا است این نوع پالت به منظور جابجایی لاستیک در صنایع تولید لاستیک خودرو استفاده میشوند. که امکان چیدمان طبقاتی لاستیکها را فراهم میآورند.
انواع پالت از نظر جنس
پالتها با توجه به نوع و کیفیت مواد استفاده شده در ساخت آنها، انواع مختلفی دارند که از جمله آنها میتوان به پالت چوبی، فلزی و پلاستیکی اشاره کرد. هرکدام از این نوع پالتها کاربرد، مزیت و معایب خاص خود را دارند که موجب ارجحیت هرکدام بر سایر انواع پالت میشود. در ادامه به تفصیل هرکدام را توضیح میدهیم.
پالت فلزی
پالت فلزی نوعی از پالتها است که قطعات فلزی آن یا با پیچ و مهره بهم وصل میشوند یا جوش میخورند، که در انبارها و صنایع و هرکجا که دپو و ذخیرهی اقلام صورت میگیرد کاربردی است. فلز بودن جنس این نوع پالت، نظافت و تمیزکاری را راحتتر نموده، چرا که امکان شستشوی آن با آب و صابون وجود دارد، علاوهبر آن در مقابل باکتریها و قارچها، جذب ذرات گرد و غبار مقاومتر است. جنس فلزی این پالت موجب مقاومت بیشتر آن در برابر آتش و آتشسوزی شدهاست. پالت فلزی به نسبت پالتهای چوبی و … در معرض استهلاک کمتری قرار دارد اما، معایبی همچون خطر لغزیدن هنگام برداشت توسط لیفتراک، وزن زیاد، احتمال زنگ زدگی و هزینه تمام شده بالا موجب شده که در بسیاری از صنایع پالتهای چوبی و پلاستیکی جایگزین آن شوند.
پالت چوبی
اولین پالتهایی که تولید و در صنعت استفاده شد، پالتهای چوبی بودند، که امروزه به دو شکل، مسطح یا دو طرفه و دو مدل یک رو یا دو رو تولید میشوند. پالتهای چوبی به نسبت پالتهای فلزی از وزن کمتر و اصطکاک بیشتری برخوردارند و همچنین هزینه ساخت کمتر و البته قابلیت تعمیر آسانتری را دارا هستند، اما این نوع پالت در مقایسه با جنس فلزی، استحکام و طول عمر کمتری دارند، همینطور خطر آتشسوزی آنها بالا است، علاوه بر آن چوب منبع مناسبی جهت رشد باکتری و قارچها محسوب میشود که رطوبت و مواد شیمیایی هم به مرور موجب فرسودگی آن میگردد.
پالت پلاستیکی
پالت پلاستیکی یک نوع پالت است که از جنس پلاستیک باکیفیت و مرغوب ساخته می شود و دارای برخی از مزایا و ویژگیهای منحصر به فرد است. برخی از مزایا و مشخصات پالت پلاستیکی عبارتند از: قابلیت انعطاف پذیری و ضربه گیری، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و سمی، تحمل وزن بالا، حفاظت از محیط زیست، قابلیت شستشو و نظافت آسان. اما همچون دو نوع پالت فلزی و چوبی، این جنس پالت هم معایب خاص خود را دارد. قیمت بالاتر، نیاز به تعویض، سنگینی، محدودیت در استفاده از جمله معایب پالت پلاستیکی نیز به حساب میآیند.
تفاوتهای پالت پلاستیکی با پالتهای چوبی و فلزی در چیست؟
برخی از مهمترین تفاوتهای پالت پلاستیکی با انواع دیگر پالتها عبارتند از:
- عدم وارد کردن آسیب به کارگر: پالتهای پلاستیکی در زمان جابجایی و حمل و نقل بار، آسیبی به کارگر وارد نمیکنند، به عبارت دیگر در حمل و نقل بار ایمنی بیشتری را برای کارگران فراهم میکنند.
- جنس ساختار: پالتهای پلاستیکی از جنس HDPE (پلی اتیلن با فشردهسازی بالا) و یا PET (پلی ترفتالات اتیلن) ساخته میشوند، در حالی که پالتهای چوبی از چوب و پالتهای فلزی از فلز تشکیل شدهاند.
- قابلیت بازیافت: پالتهای پلاستیکی پس از پایان طول عمر، قابلیت بازیافت و استفاده مجدد دارند، در حالی که پالتهای چوبی و فلزی قابلیت بازیافت کمتری دارند.
- ماندگاری: به دلیل ماندگاری بالا، اغلب نیازی به دور انداختن یا جایگزینی پالتهای پلاستیکی نیست و در صورتی که نیاز به جایگزینی وجود داشته باشد، پالتهای پلاستیکی قابل بازیافت هستند. این در حالی است که پالتهای چوبی و فلزی ممکن است نیاز به دور انداختن یا هزینه بالایی برای جایگزینی داشته باشند.
- راحتی در استفاده: کار با پالتهای پلاستیکی نسبت به پالتهای چوبی و فلزی به دلیل سبک بودن و طراحیهای خاص آنها، راحتتر است.
نتیجهگیری
ابزارها و امکانات موجود، به منظور راحتی انسان و تسهیل و تسریع در انجام امور ابداع و ساخته شدهاند، بنابراین باید با توجه به نیاز و نوع فعالیت بهترین و مناسبترین ابزار از هر لحاظ را انتخاب نمود تا بتوان بیشترین بهرهوری از آن را برد. این قاعده در ارتباط با پالتها نیز صادق است. همانطور که گفتیم انواع مختلفی از پالتها چه از نظر جنس و چه از نظر شکل ظاهری تولید شدهاند، که هر کدام دارای مزیتها و معایب خاص خود نیز هستند، اما از آنجا که پالتهای پلاستیکی در مقابل سایر پالتها بهروزتر بوده و سعی شده معایب پالتهای قبلی در آن برطرف شود، ممکن است در اکثر صنایع کاربرد بیشتر و بهتری داشته باشند. در این مقاله سعی کردیم با جزئیات بیشتری به بررسی پالت پلاستیکی، فلزی و چوبی بپردازیم و تفاوتهای آنها را برشمریم امیدواریم توانسته باشیم شما را در انتخاب بهترین و مناسبترین پالت مورد نیاز همراهی کنیم.
نظر بدهید