بررسی اصول ایمنی کار با پالت پلاستیکی
امروزه پالتهای پلاستیکی جزء جدایی ناپذیری از صنایع تولیدی و کارخانجات را تشکیل دادهاند. این پالتها با کاهش زمان و هزینه نگهداری و جابجایی، انقلاب عظیمی را در صنعت انبارش صنعتی به وجود آوردهاند. استفاده از پالتهای پلاستیکی نیازمند رعایت اصول ایمنی و شرایط خاص محصولات و انبار است. در این مقاله به بررسی اصول ایمنی کار با پالت پلاستیکی و کاربرد و انواع آنها خواهیم پرداخت.
کاربرد پالت های پلاستیکی
این پالتها در صنعت در حوزه انبارداری بسیار حائز اهمیت هستند و انواع کاربرد پالت پلاستیکی در صنایع مختلف وجود دارد. استفادههای گوناگونی مانند نگهداری، جابجایی و طبقه بندی محصولات و مواد اولیه درکارخانجات دارند.
نگهداری کالا
یکی از کاربردهای مهم اساسی این پالتها در نگهداری مواد اولیه و محصولات تولید شده در انبار است. در گذشته و در نبود پالتهای پلاستیکی، فرآیند انبارش به صورت نامنظم و توده ای در انبار صورت میگرفت. و همین موضوع باعث شده بود که مواد اولیه در انبار دچار آسیب، نم کشیدن و فرسودگی شوند. اما امروزه انبارداران با استفاده از پالتها، محصولات را به صورت منظم و سالم نگهداری میکنند. از مهمترین کاربردهای این سطوح در نگهداری، به دلیل فاصله نسبت به زمین و دوری محصولات از آسیب و نم کشیدگی انبار است.
جابجایی محصولات
همواره یکی از بزرگترین دغدغههای انبار داران در گذشته جابجایی محصولات در طول انبار بود. بهگونهای که با توجه به استفاده از نیروی انسانی مدت زمان بسیاری را در طول روز صرف جابجایی محصولات میکردند. و این مورد باعث صرف زمان، انرژی و هزینه زیادی برای کارخانجات شده بود. اما امروزه فرآیند جابجایی با پالتها بسیار ساده و کم هزینه است. حجم بسیاری از محصولات به لطف پالتهای پلاستیکی تنها در چند ثانیه در سطح انبار قابل جابجایی ایمن با جکهای دستی و لیفتراکها هستند.
طبقه بندی با استفاده از پالت
یکی از مهمترین نکات قابل توجه در انبارها، برنامه ریزی و طبقه بندی محصولات در سطح انبار است تا فرآیند دسترسی و مدیریت این محصولات به سرعت صورت بگیرد. امروزه نرم افزارهای انبار داری جزء مهم ترین ارکان هر انبار برای طبقه بندی محصولات هستند. انبارداران برای طبقهبندی محصولات در سطح انبار از پالتهای پلاستیکی برای بلوکبندی و نام گذاری مناطق مختلف انبار استفاده میکنند. پالتها در ترکیب با نرم افزارهای انبارداری، فرآیند مدیریت انبار را بسیار سادهتر از گذشته نموده است.
انواع پالت پلاستیکی صنعتی
از آنجا که انواع پالت های پلاستیکی در بازار موجود است؛ این تجهیزات چه در صنعت و چه در سطح جامعه و فروشگاهها بسیار کاربردی و مهم هستند. از جمله مهمترین پالتهایی که در صنعت کاربر فراوانی دارند میتوانیم به پالتهای مسطح قابل حمل یا استرینگر، پالتهای جعبهای ، پالتهای طبقاتی و پالتهای شابلونی مخصوص نگهداری بشکههای صنعتی اشاره کنیم.
پالت مسطح قابل حمل
این پالتها جزء پرکاربردترین پالتها در صنایع تولیدی و کارخانجات هستند. در انواع چوبی، فلزی، چوب فشرده و پلاستیکهای پلی استایرنی وجود دارند. این پالتها با توجه به داشتن حفرات برای جابجایی توسط جکهای هیدرولیک و لیفتراکها در جابجایی و انتقال مواد اولیه و محصولات بسیار کاربردی هستند.
پالت جعبه ای
پالتهای جعبهای شباهت زیادی به پالتهای مسطح دارند. اما با تفاوت اینکه دارای دیوارهای بلندی هستند که کار را برای جابجایی در حجم و اندازه بزرگتری فراهم میکنند. علاوه براین این پالتها در برخی موارد دارای چرخ و یا حفراتی برای جابجایی توسط جک و لیفتراک هستند.
پالت طبقاتی
این پالتها برای طبقه بندی محصولات کوچک و متوسط، مخصوصا انبارهایی که دارای تنوع گوناگونی از محصولات هستند بسیار کاربردی هستند. معمولا فروشگاههای آنلاین از این پالتها بسیار استفاده میکنند.
پالت شابلونی
یکی از پرکاربردترین پالتها در صنایع پالایشی و شیمایی این نوع پالتها هستند که در انواع و اشکار گوناگونی کاربرد دارند. آنها معمولا به صورت شابلونهای دایرهای در تنوعهای گوناگون تولید شدهاند. این پالتها برای جابجایی بشکههای صنعتی و مواد شیمایی بسیار کاربردی هستند.
نکات اصول ایمنی کار با پالت پلاستیکی
هر ابزار و تجهیزاتی برای استفاده نیازمند رعایت نکات و اصول ایمنی مخصوص به خود است. پالتها امروز فرآیند نگهداری و جابجایی محصولات را بسیار ایمن و سریع نمودهاند. همواره در استفاده از پالتها اصول ایمنی کار با پالت پلاستیکی را رعایت کرد تا ایمنی نگهداری و جابجایی آنها را افزایش بدهد. با دانستن نکات و راهنمای خرید پالت پلاستیکی، میتوانید از آنها به بهینهترین شکل ممکن استفاده کنید.
جابجایی پالت
در هنگام استفاده از پالتهای استرینگر، جعبهای و شابلونی با توجه با اینکه در جابجایی بسیار کاربردی هستند. باید توجه داشت که شیوه قرارگیری محصولات بر روی آنها به صورت فیکس و در حجم مناسب باشد که در هنگام جابجایی توسط لیفتراک یا جکهای هیدرویلیک دچار ریزش نشوند. معمولا شیوه قراری گیری محصولات بر روی پالت به صورت عدلی و مکمل است که با قراراگیری محصولات روی پالت،، بار روی آن به صورت چفت و محکم ثابت شود.
بارگیری پالت پلاستیکی
هر پالتی متناسب با جنس و شیوه تولید خود، دارای ظرفیت وزنی مخصوصی است. همواره در حین بارگیری باید توجه داشت که بیش از ظرفیت تحمل وزنی پالتها بارگیری نشوند. درصورت عدم رعایت ظرفیت وزنی، پالتها میتوانند دچار آسیب شوند.
جنس مواد اولیه در پالت
هموار جنس بار در انتخاب نوع پالت بسیار پراهمیت و حیاتی خواهد بود. درصورتی که بار دارای سطح لیز و صاف باشد لازم است از پالتهای دارای اصطکاک استفاده کنید. تا در حین جابجایی سطح مقطع بار دچار لغزندگی و ریزش نشود. همچنین در بارگیری مواد غذایی باید توجه داشت با توجه به استانداردهای تعریف شده حتما از پالتهای پلاستیک استفاده کنید. علت این امر قابل شست و شو بودن پالتهای پلاستیکی نسبت به پالتهای فلزی و چوبی است.
ایمن سازی با Wrapping
یکی از نکات برای افزایش ایمنی نگهداری و جابجایی در پالتها، به استفاده از ترفند wrapping میتوانیم اشاره کنیم. در این ترفند، اپراتورهای انبار، پس از بارگیری پالت، دور تا دور محصولات را توسط دستگاه بسته بندی، سلفونکشی میکنند این کار به محکم بودن و نریختن اجناس در حین جابجایی، مخصوصا در حجم و تعداد بالا کمک بسیاری میکند.
توازن بازوهای جک هیدرولیک
گاهی اوقات بازوهای جک هیدرولیک و لیفتراکها که برای جابجایی پالتها کاربرد دارند، به دلایل نقص فنی توازن خود را از دست میدهند. این عدم توازن میتواند به بار را دچار واژگونی کند. هموار قبل از فرآیند لیفت توجه داشته باشید که به صورت روزانه بازوان جکهیدرولیک را بررسی و از توازن آنها اطمینان لازم را حاصل کنید.
ارتفاع قابل بارگیری استاندارد
در هنگام بارگیری بار روی پالتها توجه داشته باشید که ارتفاع بار روی پالتها تقریبا نزدیک به سطح مقطع پالت باشد. برای مثال اگر سطح مقطع پالت شما ۲ متر باشد، ارتفاع استاندارد برای بارگیری حدودا ۲ متر خواهد بود. علت این استاندارد این مورد است که هرچه ارتفاع از سطح مقطع بیشتر باشد بار ثبات خود را از دست میدهد. در صورتی که میخواهید از ارتفاعی بیشتر از سطح مقطع پالت بارگیری کنید همواره به یاد داشته باشید که از فیکس کنندههایی مانند کمربند ها و سیستم wrapping که در بالا توضیح داده شد استفاده کنید.
شیوه قرار گیری بازوان هیدرولیک جک در زیر پالت
یکی از نکات بسیار مهم و قابل توجه در هنگام بارگیری و لیفت پالتها، شیوه قرارگیری بازوان جک هیدرولیک در زیر پالت است. به طور استاندارد باید قسمت نوک بازوی هیدرولیک به صورت کامل از حفرههای پالت خارج شده و به اندازه چند اینج نیز بیرون زده باشد. اما در برخی موارد به دلیل کمحوصلگی اپراتور لیفتراک، بازوان هیدرولیک را فقط تا اواسط پالت هدایت میکنند. این کار از نظر ایمنی خطر واژگونی پالت را بههمراه دارد و علاوه بر آن در بلند مدت باعث افزایش آسیب به جک و لیفتراک خواهدشد.
سخن نهایی
همواره رعایت اصول ایمنی کار با پالت پلاستیکی در سطح انبار مخصوصا در استفاده از پالتها و جکهای هیدرولیک بسیار پر اهمیت و حیاتی هستند. پالتها در کل باعث افزایش ایمنی و سهولت انبارش و جابجایی در سطح انبارها شدهاند. با رعایت نکات ایمنی و اصول شرح داده شده ، علاوه بر افزایش حداکثری ایمنی محصولات در حین جابجایی وانبارش، میتوانید به کاهش استهلاک جکها و لیفتراک کمک بسیاری کنید.
نظر بدهید